21 apr. 2013

China suparata pe SUA

Desi China sustine ca este impotriva masurilor si testelor nucleare sustinute de regimul comunit de la Phenian, si tocmai ce a trecut printr-un cutremur devastator, pare ca are puterea sa ia masuri in zona Asiei de Sud-Vest, cu o mana de fier. s-a saturat de prostiile facute de aliatii lor nord-coreeni, dar nu uita ca are in coaste o amenintare mare din parteea puternicei si hegemonicei  SUA. Acum o saptamana, exact marti, The Guardian titra ca, China priveste cu ingrijorare la asa-numita reechilibrare a puterii SUA in Asia de Sud-Vest, pe fondul sustinerii de catre aceasta a unor state ca Japonia, Vietnam si Filipine in disputele teritoriale ce le au statele vecine sau insusi cu China. 

 












In plus mai este si intaietatea economica, disputata de cele doua tari. SUA, in plina criza economica pierde teren in unele domenii in detrimentul Chinei, care face incvestitii majore de capital in Europa si ia fata mai ales in domeniul tehnologiei Statelor Unite. 


In aceste conditii, China, desi nu sustine activitatile Phenianului, se poate supara, si intr-o dimineata, dupa o noapte nu prea odihnitoare si agitata, ar putea lansa un atac impotriva Japoniei, iar mai apoi sa apeleze la rachete impotriva SUA, si sa impulsioneze aliatul nord-coreean sa faca acelasi lucru.

Daca acest lucru s-ar intampla, in conditiile in care si Rusia are un dinte impotriva SUA, ar putea sari in ajutorul vecinului sau sudic, si ecuatia in zona ar fi rezolavata, in proportie de 90%. 

Nu stiu cat timp vor mai avea putere americanii sa joace rolul de justitiar planetar, fiind in adanca criza economica. Exista in mod cert un conflict intre civilizatii, intre puncte de vedere diiferite privind politica externa si strategia. SUA nu se multumesc sa stapaneasca intreaga planeta, sa o dirijeze, in timp ce pe chinezi sau rusi, intereseaza doar zona adiacenta pentru control. 

Nici relatiile ruso-americane nu stralucesc. Sa ne amintim divergentele pe tema scutului sau problema inchiderii robinetului de gaz, in plina iarna. Aceasta ultima masura ar face ca intreaga Europa sa dardaie serios de frig de  frig daca supara Rusia. 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu