23 apr. 2013

Toate drumurile duc la... spital

Romanul este poate cel mai necinstit, taraganator, mincinos, hot, nepasator, inventiv dintre popoare. Si va spun si de ce. 

In ultima vreme, dosarele penale ale politicienilor se inmultesc, vazand cu ochii. Avem printre posibilii puscariabili asa: Liviu Dragnea - cercetat de frauda la referendum, momentan in Guvern, dat ca posibiil premier; Gigi Becali - faimosul dosar Valiza cu 1,7 milioane de euro, sechestrare de persoane; Catalin Voicu - condamnat; Adrian Nastase - condamnat la 2 ani, iesit dupa 8 luni de "inchisoare"-lux cu televizor, internet si alte beneficii dupa o frauda de 1 milion de euro; dosarul Transferurilor, cu celebrii cercetati penali: Victor Becali, Ioan Becali, Mihai Stoica, George Copos, Cristi Borcea, Jean Padureanu, Gheorghe Popescu; Ponta ar putea intra aici cu al sau plagiat - plagiat pedepsit cu inchisoare intre 6 luni si 7 ani si amenda penala; Ion Iliescu, instigare la violenta in mineriade; Dan Voiculescu a.k.a.Felix; Vasile Balint si fratele sau, a.k.a. Sile si si Nutu Camataru - camatarie, organizarea de grup de criminalitate organizat; Mircea Dragomir si Mircea Sandu - fraude, abuz in serviiciu, ruinarea fotbalui romanesc; si toti cei care se stiu cu musca pe caciula, aici fiind doar o parte din lunga listacei pe care mi-am amintit la prima clipita.

In Romania, in momenul cand te trezesti cu urmarire penala pentru faptele tale, prima gaselnita e sa zici ca e dosar politic, cel intentat impotriva ta. Nu cumva sa te gandesti mai bine ce ai facut in trecut si sa vezi cu un realist si obiectiv, faptele, si daca ai gresit sa zici: Da, am gresit. Imi cer scuze! Dau inapoi prejudiciul creat. Nu, noi, romanii o dam inainte cu minciuna, ascunderea faptelor sub pres sa nu fie gasite. 

Apoi, in momentul in care ti se intenteaza proces, spui ca esti nevinovat, curat ca lacrima. si ca vrei sa se termine cat mai repede tarasenia asta. Dar romanul stie in sufletul sau, ca legea are portite si ca poate fi driblata la maximumsi chiar pacalita. Cercetatul sau inculpatul, in loc sa se duca la termenele de proces, sa scpe cum a declarat, cat ai repede, ce face? Se eschiveaza vreo 3 termene, care trec in aproape un an, apoi vine o data spune ca nu e pregatit, el n-are de unde sa stie ce s-a discutat in sedinta dejudecata, daca sfidator si arogant lipseste de la termen, si iar se amana. Pe cand se pregateste, spune el, iar lipseste un an din instanta, si iaca asa procesele dureaza cu anii, condamnarile vin greu. Ar trebui instituit, cu titlu obligatoriu, ORICE PERSOANA CARE E CHEMATA IN INSTANTA SA POATA LIPSI O SINGURA DATA, DE LA AUDIERI SI ACEEA PE MOTIV SERIOS, SPITALIZARE. Daca nu se prezinta la prima, la a doua sa fie adus de fortele de orine si acuzat de sfidare a curtii, si pedeapsa sa fie o saptamana in arest; termenele sa fie mai scurte, din momente un proces a inceput, doua saptamani.  In doua saptamani, fie ca esti procuror sau avocat al apararii trebuie sa iti gasesti timp sa areti ca inculpatul/ clientul tau dupa caz cum pledeaza si sa poti aduce dovezi noi. Asa cum e acum, nu se stie ce dovezi s-au prezentat de la un termen la altul, ba sunt contestate  dupa 6 luni. Aici se vede ca le place sa-si taraganeze situatia la nesfarsit. Un proces ar trebui sa dureze maxim doua luni, nu ani intregi, cand in unele cazuri, fapta se prescrie. Ar trebui sa existe infractiuni pentru care sa nu existe prescrie, sau pedepse cu suspendare: crima, de orice fel - ai omorat un om sa stii ca pedeapsa invitabila e puscaria; furtul, frauda si evaziunea fiscala - puscarie; neplata amenzilor - n-ai platit 5 amenzi, faci intre 1 si 3 luni de inchisoare, in functie de cuantumul acestora; coruptia - puscarie, darea si luarea de mita- puscarie si altele. Pedepsele ar trebui sa se aplice tuturor categoriilor de oameni, oameni de rand, functionari, politicieni, magistrati.

Suntem cei mai mari mincinosi. Azi spunem un lucru, poimaine o invartim ca la Ploiesti si nimic nu se intampla. Ponta, ar intra cu brio la categoria asta; avem cei doi fosti ministri, cel de finante din Guvernul Boc si inca unul, nu-mi mai amintesc, care au recunoscut public ca ne-au mintit. Nu tu demisie, nu tu proces, nu tu nimic. Au scapat cu basmaua curata. Pentru ei pedeapsa trebuie sa fie aspra pentru ca au jurat cu mana pe Biblie sa duca tara la propasire, si ei nu au facut-o. Meritau 10 ani de inchisoare cu executare, cel putin pentru tradare. Tradezi interesele statului si ale cetateanului. Aici am aratat sa suntem un popor mincinos, nepasator de soarta noastra. 

La capitolul inventivitate stam cel mai bine. In momentul in care un personaj e condamnat, drumul lui spre parnaie trece prin spital. In sala de judecata i se face deja rau si ajunge la spital, scotand la iveala laturra bolnavicioasa si subreda a lui. Bine ca pana ce a furat si a comis infractiuni nu a avut nimic, ba se dadea mare si tare. In momentul cand se vede cu justitia in fata, si condamnat, e bolnav. Are toate bolile pamantului posibile si imposibile, care nu permit incarcerarea lui. poate asta e si strategia. Fur si fraudez ca nu pot face altceva, ca sunt bolnav. De ma condamna, le zic ca sunt bolnav si scap de parnaie. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu