20 oct. 2015

Putina politica externa, nu strica!

America, politaiul planetei de azi, si-a bagat nasul in razboiul dintre Afganistan si Rusia, in timpul Razboiului Rece, din dorinta de a destabiliza Rusia, pentru a o infringe mai usor, cu scopul preluarii sefiei mondiale si sa-i ajute pe afgani.



Doar ca ajutorul dat afganilor, s-a dovedit a fi unul cu doua taisuri. Cu timpul se isca miscari fundamentalist islamiste, care proclama Jihadul. Desi la inceput, USA il finanteaza pe Osama bin Laden, impotriva rusilor, care nu este altceva decat un mercenar, care se alatura cauzei platite cel mai bine, cea a  cauzei Jihadului islamic, in dorinta lui de a stapani lumea.




Osama bin Laden 
Bin Laden intoarce spatele democratiei si mainii care l-a imbogatit, proclama Jihadul impotriva democratiei de tip american. Poate a fost si o miscare strategica, pentru ca Statele Unite erau pe plus cu banii, si nu stau pe ce sa mai cheltuie banii. Armele, cercetarea militara si tehnologia de inarmare este foarte scumpa, si hopa!, hai sa punem de un razboi. Cum poti sa declari razboi unei grupari din Afganistan, decat sa-i aduci sa darame doua cladiri? Ei bine, Bush Jr. declara razboi impotriva terorismului, de fatada. 

Si gata! Inarmarea continua. Banii pentru armata curg garla, totul e verde si frumos.

Scutul anti-racheta



Dotarea Armatei Ruse 

Bush Jr. se intelege cu Osama, fiind partener in niste consortii din care amandoi isi luau ambii cota parte de verzisori, "Noi, americanii ne facem ca te vanam prin Afganistan, tu te faci ca te ascunzi, pe unde poti, mai ameninti cu pusca sau daca ai chef si prinzi niste occidentali, da-le o intoxicatie cu plumbi sau cu vreo lama, si scurteaza-i de cap".


Osama bin Laden vs George Bush Junior

Poate sa fi pus si Osama o conditie: "Eu nu vreau sa mor in ecuatia asta. Pun pe altul in locul meu, sa-l omorati live". Palma a fost batuta, si timp de mai bine de 10 ani, Al Qaeda a devenit tinta principala a americanilor. Bin Laden probabil sa-si fi tuns parul, barba sa si-o fi barbierit-o si sa traiasca acum bine merci, pe teritoriul Statelor Unite, stand la soare. 

Intre timp, Saddam Hussein invadeaza Kuwait-ul. Americanii, prezenti si acolo imediat, pentru ca le trebuia petrolul kuwaitian. Saddam e scos tap ispasitor, si chiar dictator. Dintr-o data nu mai era bun, trebuia schimbat. Ii pun in brate arme de distrugere in masa, arme chimice si scapa de el, in doua secunde si trei miscari. 

Dupa ce au scapat (sau nu?) de bin Laden, armele si munitia trebuia in continuare consumata cu niste teroristi. Americanii au pus ochii pe Siria si patrimoniul cultural. Americanii finanteaza niste rebeli, asa-zisi moderati, impotriva regimului sirian, care se dovedesc a fi niste jihadisti, iesiti din comun, mai fanatici decat Al Qaeda, care le respinge public atacurile si gesturile. Astia, ISIS, ca sa arete credibilitate, prind niste occidentali, si ii executa pe video.

Flotele  americana si rusa din Mediterana
Apare o noua problema pentru Europa: imigratia. Multi dintre cei care vin pe batranul continent se dau refugiati din calea razboiului. Dar in momentul in care, de-abia ajuns, vii si ai pretentii de lux, bani pentru stat degeaba, cand altul lucreaza din greu, plus ca ameninti cu degetul la gat sau creezi violente, incepi sa te gandesti ce imigranti sunt astia? La inceputul lui septembrie, autoritatile maghiare au declarat ca au dovezi clare ca doi jihadisti ai ISIS se afla in Ungaria, se plimba pe strazile Budapestei. 

Cum poti sa-ti permiti ca o uniune de state, sa accepti accesul unor persoane, carora nu le cunosti identitatea, originea, pregatirea profesionala sa-i lasi sa patrunda in spatiul comunitar, fara sa le controlezi bagajele, sa le verifici identitatea, fara sa te gandesti o secunda la consecintele de securitate. Maghiarii nu sunt prosti, cu gardul de sarma. Ei apara frontiera comunitara, desi Germania lui Merkel, pare sa aiba inca ochii legati. Se pare ca nemtii par sa mijeasca ochii, sa vada cine sunt acesti imigranti de fapt: plimbari cu taxi-ul sute de kilometri prin Germania, scandaluri. Dar nici neo-nazistii nu se lasa. Ii tin la respect, si chiar departe de unele zone. 

Din punct de vedere strategic apare o noua lupta: Rusia se satura de violente la Marea Mediterana si isi vara coada, pune punctul pe i, si ataca pe ISIS si jihadistii lor. Bineinteles ca americanilor, care au dat banu`, atat lui Al Qaeda si  mai apoi rebelilor sirieni, deveniti intre timp ISIS, nu le convine  sa-si vada distrusa investitia de interventia ruseasca. Doar ca in sprijinul Marelui Urs Rus vine China si parca si Iran. Sa vedeti ce-o iesi, deacum.



Ce nu intelege SUA, cu incapatanare sau nu vrea sa observe, e ca nu toate statele lumii sau societatile din lume pot avea acelasi tip de conducere, bazata pe democratie, egalitate de orice fel. Nu poti crea un „pat al lui Procust” să-i faci pe toti la fel. Societatea araba, musulmana e o societate mai ermetica, cu valori, reguli si coduri foarte rigide, ce nu se pot alinia la in nici un fel lumii occientale. Lasa-i mai bine in pace si nu-ti bate capul cu ei.

Acum se ascute lupta pentru suprematie: SUA, pe deoparte cu aliatii europeni, Israel, Japonia, Coreea de Sud poate si Rusia, China, Iran, Coreea de Nord si de ce nu Cuba, sula din coasta SUA. Sa vedeti ce-o sa iasa! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu