1 iun. 2017

MI SE PARE MIE SAU LEGEA SALARIZARII UNITARE ARE UN IZ DE LEGE NECONSTITUTIONALA?

O mare amestecatura si confuzie facuta de cei care au facut Legea salarizarii unitare.
Va dau un domeniu, domeniul in care imi desfasor eu activitatea: bibliotecar intr-o biblioteca dintr-o institutie de invatamant superior (universitate):
In momentul de fata, pana la propunerea si votarea acestei legi foarte necesare, dar foarte stupid si alambicat formulata, bibliotecarii din invatamantul superior au statutul de personal didactic auxiliar, ceea ce ne da posibilitatea la o perfectionare profesionala prin programul Erasmus in biblioteci universitare partenere universitatii la care suntem angajati din UE.
Legea salarizarii unitare, propune scoaterea bibliotecarilor din invatamantul superior ce apartin “personalului didactic auxiliar” din familia ocupationala INVATAMANT si incadrarea lor in familia ocupationala “CULTURA”.  Serios? V-ati gandit mult pana ati propus asa ceva?


Hai sa va zic, d-na ministru Vasilescu, de la Craiova, de ce cea mai mare aiureala, chestia asta:

    1.  Bibliotecile universitare, cu exceptia Bibliotecilor Centrale Universitare, nu au statut de sine statator, nu au personalitate juridica. Ele sunt sub patronajul Universitatilor de care apartin, conform Legii 334/2002, art. 18, 19. Ce zice legea asta? Ei bine e Legea Bibliotecilor. Puterea de decizie o are Senatul Universtatii si conducerea universitatii. Orice decizie/ achizitie privind buna desasurare a activitatii acestor biblioteci este luata de conducerea universitatii, cititi legea 334/2002, Legea Bibliotecilor cu modificarile ulterioare, art. 18 si 19, si nu de Ministerul Culturii. Noi, bibliotecarii din invatamantul superior (universitari) apartinem Familiei Ocupationale INVATAMANT, conform aceleiasi legi 334/2002, va dau si articol, daca tineti neaparat: art. 10 (sistemul national de biblioteci) si Sectiunea C Biblioteci Universitare, art. 17-19, si nu tinem de CULTURA, conform art. 18, lit. b. Noi suntem parte a procesului de invatare, educare si formare a studentilor ce frecventeaza universitatea, cum foarte clar mentioneaza art. 19. Bibliotecarii din invatamantul preuniversitar si cel universitar au statut de personal didactic auxiliar, conform Legii 1/2011, Legea Invatamantului. Se mareste numarul de legi incalcate, doar cu o minora chestiune. Devine grav!

Dumneavoastra ati fost vreodata student, d-na Vasilescu? Ati calcat in vreo biblioteca universitara, vreodata? Dumneavoastra sau membrii echipei d-voastra, ce vin cu astfel de propuneri halucinante si cretine. Eu cred ca nu!

   2. Odata cu acest statut de personal didactic auxiliar, eu ca angajat al universitatii, am dreptul sa candidez pentru un exchange, prin programul Erasmus (pentru cine nu stie ce este, este formare profesionala la una dintre bibliotecile universitatilor partenere universitatii unde lucrezi). Daca scoateti bibliotecarii universitari de la INVATAMANT si ii puneti CULTURA, cea mai mare prostie auzita vreodata, ei isi pierd statutul de personal didactic auxiliar, si desi sunt angajati ai Universitatii, nu mai au dreptul sa candideze la un exchange Erasmus. Asta-i buba, bitch!
     
    3. Sa nu mai vorbim de cresterile salariale. Bibliotecarii din invatamant, cei care isi vor pastra statatul de cadru didactic auxiliar vor primi o crestere salariala de 50% din 1 ianuarie 2018. Cei de la CULTURA vor primi doar 25%. Asta nu ma va afecta la sariu, nu, dna Olguta? De la prima majorare pierd 25%. 

     Cred ca miza aici e mult-mult mai inalta. Posturile de conducere ale bibliotecilor universitare. Scotand bibliotecile universitare de la INVATAMANT, ii iei toate drepturile de decizie conducerii universitatii asupra bibliotecii ei, si la angajarea de personal acolo, si i-o inmanezi cu dedicatie Ministrului Culturii sau Consiliului Local. Universitatea pierzand puterea de decizie in numirea/ angajarea sefului serviciu Biblioteca (desi oricum aceasta se face prin concurs), multe astfel de posturi vor fi date, delegate de cei de la CULTURA pe sistemul PCR (PILE, CUNOSTINTE si RELATII), unor oameni fara cunostinte de biblioteconomie sau biblioteca, ci doar pe criteriu de clientela politica.

    Si daca pana la urma se va scoate biblioteca universitara de la INVATAMANT si se va pune la CULTURA, mie, cine imi va plati salariul?, dupa adoptarea acestei legi, eu fiind angajat al universitatii. Universitatea sau ministerul Culturii? No, si aici cred ca v-am incuiat rau de tot, cu intrebarea asta.

      Desi cartea, si tot ce e legat de carte, librarii, biblioteci, iti dau sentimental de cultura, ei bine cand e vorba de o biblioteca universitara, asta iti da direct un dampf de invatamant, si nu de cultura. Studentii nu vin la biblioteca universitara sa citeasca de loisir (pentru petrecerea timpului liber, d-na ministru, ca s-ar plictisi acasa), ei vin sa INVETE! Ei nu vin sa se CULTIVE intr-o biblioteca universitara, ci vin sa INVETE. E o diferenta de la cer la pamant intre aceste doua activitati: a citi de placere, la trecerea timpului sau a citi pentru a invata.

     Cu legea asta, a salarizarii unitare, doar in domeniul bibliotecar, incalcati cel putin doua legi (Legea 334/2002, Legea Bibliotecilor cu modificarile ulterioare si Legea 1/2011, Legea Invatamantului) si art. 32 (6) al Constitutiei, privind autonomia universitara. Mi se pare mie sau aceasta lege incepe sa aiba iz de lege neconstitutionala?

     PSD, sunteti toti niste prosti! Un partid de incompetenti, hoti, prosti. O tunat si v-ati adunat! Voi ati declarat ca aceasta lege a fost create in cel mai mare secret in laboratoarele voastre. V-am gasit hibe! Faceti bine si reparati-le, pana nu dati drumul la lege pe teava.

   SI CEVA DE FINAL, ASA: D-NA VASILESCU, D-NA MINISTRU AL MUNCII, UNIVERSITATEA NU E O INSTITUTIE DE CULTURA,  CI UNA DE INVATAMANT. 


   CRED CA CU ACEASTA PROPOZITIE TREBUIA SA INCEP, DAR ACUM MI-A VENIT IN MINTE S-O INSEREZ, ASA CA O LAS AICI. 

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu