9 mar. 2018

INTALNIRE DE GRADUL III - TRUMPY vs KIM

Buna seara, tuturor!
Azi am preferat sa deschid un subiect de politica externa, deoarece de politica interna sunt satul pana peste cap, si mi-e greata, deja, sincer. 

Anul trecut, pe fondul testelor nucleare facute de liderul de la Phenian, cu rachete intercontinenetale, acesta a inceput sa bage frisoane in  statele din zona: Coreea de Sud, Japonia, China, Rusia, toata America si chiar in unii lideri europeni. Dar iata ca, spiritul Jocurilor Olimpice (sau mi se pare mie) a reusit sa il mai inmoaie pe autoritarul Kim.

Kim Jong-Un
sursa: Independent.co.uk 





Deja si declara marele Kim ca spera intr-o uniune a Coreelor, sub sceptrul sau. Sudul, vedea total opus situatia, dar lucrurile nu au escaladat. Ba mai mult, sora liderului comunist l-a invitat pe liderul Coreei de Sud la discutii cu fratele sau. 

Un mix al steagurilor... Coreea de Nord vs Coreea de Sud
sursa: The Guardian 


Se pare ca discutia a fost oarecum fructuoasa, si a deschis calea unor negocieri intre Nord si Sud, pe un fond pe acalmie. Ce mi-a atras si mai mult atentia este faptul ca azi Mr. Trumpy a postat pe Twitter, ca va avea o intrunire cu Mr. Kim, in luna mai. Se pare ca marea tema de conversatie va fi renuntarea la armele nucleare, din partea Coreei de Nord.

Anul trecut, flacara nucleara se parea ca ne arde rau la buci, avand in vedere declaratiile belicoase ale celor doi lideri, Trump, pe de o parte si Kim Jong-Un pe de alta parte.


Se pare ca apele s-au cam calmat nitel, si un compromis, o conversatie, comunicarea intre cei doi lideri posibila. Din cate as putea sa imi dau seama, poate si Rusia si China l-ar fi putut influenta pe liderul de Phenian sa accepte sa vorbeasca cu Trump. Acum, din cate am citit, Trump va aborda tema pe discursul renuntarii definitive a Coreei de Nord la programul nuclear, ceea ce s-ar putea ca liderului de Phenian sa nu ii convina, acesta din urma marsand mereu pe ideea ca rachetele nucleare sunt pentru protectia Coreei de Nord in fata imperialismului american.

Intalnirea dintre cei doi este prevazuta a avea loc undeva in luna mai, cu conditia ca pana atunci, Coreea de Nord sa nu mai faca nici un test cu racheta.

De ce oamenii nu inteleg ca rachetele nucleare nu sunt necesare pentru omenire?
De ce nu pot invata oamenii din dezastrele cauzate de bombele nucleare de la Hiroshima si Nagasaki?
De ce nu se uita la accidentele de la uzinele nucleare de la Cenobil sau Fukushima si pericolul pe care il constituie radiatiile nucleare asupra corpului omensc si nu numai, ci asupra intregului ecosistem.

Parerea mea e ca liderii politici puternici, cei care au puterea de decizie, sa se aseze la masa si sa discute problema neproliferarii armelor nucleare, renuntarea la aceastea, pana cand nu e prea tarziu pentru intreaga omenire.
Acesta discutie intre Trump si Kim Jong Un, poate fi una benefica. Ambii ar trebui sa faca compromisuri, pentru ca aceasta intrevedere diplomatica sa fie un succes.

Noapte buna tuturor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu