1 mar. 2018

CRESTERI SALARIALE CU DOUA TAISURI

Buna ziua tuturor citiorilor blogului meu. 

Veti zice ca acest post de blog este unul care vrea sa bage strambe, dar incerc sa deschid niste ochi. Asadar sa purcedem la treaba. 

Incepand de azi, 01.03.2018, guvernul Dancila, sau mereu aceeasi Lia Olguta Vasilescu, de trei ori Ministru al Muncii a anuntat de mai de mult ca incepand de azi, vor fi mariri salariale extraordinare in domeniul sanatatii, cuprinse intre 70-170%, pentru personalul din sistemul medical bugetar. Postarea mea porneste de la urmatorul articol, postat in mediul online: articol

Nu vreau sa intelegeti ca as fi impotriva cresterilor salariale, ca nu sunt necesare. Ele sunt necesare, dar o data cu ele sa se creeze si conditii pentru un act medical mai bun, conditii in spitale si o gandire pe termen lung cu privire la rezidenti.

Si acum sa le luam putin si sa le disecam:




1. Conditii mai bune pentru un act medical mai bun - aici ma refer la investitia in aparatura,  instrumentar, echipamente, medicamente, consumabile de o mai mare calitate. Un doctor oricat de mare ar avea salariul, daca nu e multumit ca, in urma meseriei pe care o exercita, conform vocatiei sale, nu isi poate vindeca pacientii, el se deprima si se gandeste, ce rost au toti banii din lume pe care ii pot castiga, daca nu poti vindeca omul. Pe asta il pierzi, in secunda -1.

2. Conditiile din spitale - unele spitale din Romania arata groaznic. Nici nu iti vine sa le calci pragul, daramite sa mai fii si internat acolo. Sa nu mai zic de operat. O parte dintre cele scrise in enuntul 1 e valabil si aici, consumabile, instrumentar, medicamente. Sa vii cu medicamentele cumparate de acasa, ca spitalul nu iti poate da tratamentul? Unde ati mai auzit asa ceva? Sau sa iti iei tu fasa si sa aduci de acasa? Aici se incadreaza in special chirurgii si cei de pe ATI, unde e nevoie de consumabile sterile de inalta calitate. Daca doctorului, ii tot mor pacientii, si el nu poate face nimic sa ii salveze, ca nu are cu ce, doctorul acela va pleca, oricat de mare salar ar avea.

3. Rezidentii sunt problema cea mai mare, si aici e de jale. Pe langa faptul ca ei au fost cei mai oropsiti, si cand zic asta, spun ca intrau in sistem cu salariul minim pe economie plus bonuri, faceau garzi neplatite in primii ani de stagiu de rezidentiat, chestiunea cea mai arzatoare e ca dupa terminarea acestuia, daca nu reusesc sa faca rost de post, sunt someri cu inalta calificare, cu diplome.
Am inteles, s-a investit in rezidenti, sa intre pe salarii ok, in sistem, asta e bine. Am inteles ca s-ar putea sa li se plateasca si garzile, incepand din anul I de rezidentiat, si  asta e foarte bine. Uitati un aspect, cel mai important. Voi investiti acum in ei, le dati salarii, dar daca nu au perspectiva pe termen lung, un job sigur asigurat, deja cand ajung spre sfarsitul perioadei de rezidentiat, se gandesc sa plece. Si pleaca pentru ca nu vor sa fie someri, dupa ce au invatat 6 ani de zile ca student, si fac stagiu de rezidentiat de 4-5 ani, ca sa ce, sa ramana someri?
Voua, stimati conducatori, v-ar conveni situatia asta? Nu prea cred. Asa ca incercati sa deblocati cat mai multe posturi de doctori, e nevoie mare de ei in tara. Deblocand posturi, creati posturi de munca. Creand locuri de munca, aveti de unde impozita.
Sa vedeti aici exod, dupa terminarea rezidentiatului, daca nu vor putea sa ramana sa profeseze in Romania. In privinta lor, guvernul prin Ministerul Muncii si cel al Sanatatii ar trebui sa vina cu politici ferme si clare de incadrare a medicilor specialisti, dupa terminarea stagiului de rezidentiat, astfel incat sa nu fie tentati sa plece, daca ar ramane fara servici.

Si asta e doar un aspect. Deci, parerea mea e ca aceasta crestere salariala, trebuia facuta invers proportional. Cei cu salariile cele mai mici sa aiba cea mai mare majorare, iar cei cu salariile foarte mari, cea mai mica crestere salariala. Plafonul maxim putea fi de 50%, iar restul sa il fi investit in infrastructura, actul medical, conditiile din spitale.

In articolul mentionat mai este mentionata si sustenabilitatea financiara a acestei masuri. Bine, sa zicem ca ar fi bani 3-4 luni pentru aceasta masura. Dar banii astia de unde ii iei, acum? Dupa ce trec cateva luni, ce faci? Incepi sa te imprumuti, ca sa dai salarii? Trebuie sa fii cazut in cap sa faci asta. In loc sa investesti in spitale, in infrastructura, creezi locuri de munca, care iti permit mai apoi crearea altor locuri de munca. Ca cresti frumos si sustenabil, tu te sinucizi cu cresteri enorme.

Si oricum, daca se mareste salarul brut, 25% nu ii vezi din ei ca ti-i ia la CAS, aia is pierduti, 10% CASS (Sanatate). Aceste impozite cresc direct proportional cu salarul brut. Cu cat e mare brutul, cuc atat platesti mai mult. Deci voi, personalul din Sanatate, veti contribui mai mult la contributiile de asistenta sociala si sanatate, pentru ca maririle se fac la brut, si nu la net. Cu o mana va da, si cu doua va ia inapoi. Comparati fluturasii cu salarul pe luna martie la rubrica CAS si CASS fata de cel din luna ianuarie. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu