12 oct. 2017

VISUL INDEPENDENTEI, TREZESTE MONSTRII

Buna seara, stimati cititori ai blogului meu. Stiu ca nu am mai scris de cam mult timp, dar din dorinta de a revitaliza blogul meu, incerc sa postez din ce in ce mai des, cate un articol. 

In aceasta seara am ales sa vorbesc despre un subiect care se pare ca pune pe jar Europa, si mai ales Spania. Catalonia doreste cu tot dinadinsul sa se separe de Spania, cu acest scop a organizat un referendum pe 1 octombrie a.c., desi Curtea Constitutionala spaniola a declarat referendumul ilegal si neconstitutional. Referendumul s-a tinut, dar s-a lasat cu bataie. Politia nationala spaniola i-a luat la bastoane serios pe catalani, chiar la urne, smulgandu-i afara si lovindu-i. Cred ca ati vazut imaginile si videoclipurile.




Ideile de independenta dau idei si vise altor regiuni separatiste, care vor sa se desparta de statele de care apartin acum. Desi Catalonia este o regiune care in acest moment este una destul de bogata, dar imediat dupa referendumul de independenta, multe banci si firme au amenintat guvernul separatist catalan ca isi muta sediile in alte zone ale Spaniei, in cazul declararii independentei. Acestea se tem de faptul ca o data independenta proclamata, Catalonia va fi scoasa din Uniunea Europeana si vor fi scosi de pe piata europeana de schimb. In plus, pentru ca marfurile sa ajunga in spatiul comunitar, iar cele din Catalonia sa ajunga sa fie vandute in spatiul comunitar trebuie sa intruneasca un anumit standard si trebuie platite taxe vamale.

Cand au auzit de acest lucru, membrii guvernului separatist catalan au dat in retragere cu declararea independentei si se fac ca se gandesc. De ce oare? Pentru ca nu le convin consecintele ce ar urma unui astfel de act. Ei stiu ca nu e in interesul lor sa se intample asta. In secunda 1 dupa plecarea bancilor si firmelor, economia Catalonyei ar intra in declin. Plus de alta, vor trebui vize pentru intrare in Catalonya si pentru vizitarea spatiului comunitar din partea catalaniilor. Si asta e de naspa pentru ei. Ei stiu asta.

Din cate am citit de la declansarea acestei crize, Catalonya se bucura de o foarte larga autonomie, doar ceea ce priveste finantele si educatia, tin de guvernul de Madrid.Ce vor mai mult? Sa piarda toate privilegiile de care se bucura acum? Nemultumitului i se ia darul. Si darul, in cazul lor e prosperitatea economica. N-au ce sa faca cu viata lor! Se plictisesc, nu gluma. Vor sa ajunga saraci intr-un an.

Declararea independentei Catalonyei, un act declarat neconstitutional si ilegal de catre Curtea Costitutionala a Spaniei, nu e interesul catalanilor, pierd tot. Imi place ca guvernul spaniol le-a dat dat ultimatum pana luni, 16.10., sa se gandeasca ce fac, declara sau nu indepedenta.

Oare ce va urma? To be continued, luni. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu