8 feb. 2013

Despre chestiunea Tinutului Secuiesc

Buna ziua!, tuturor cititorilor blogului meu politic. Azi am de gand sa vorbesc despre problema arzatoare a Tinutului Secuiesc.


Stim cu totii de unde porneste aceasta problema. Transilvania a fost aproape 1000 de ani sub administrarea Ungariei, incepand cu sfarsitul secolului al X-lea si inceputul secolului al XI, cand s-a terminat, ceea ce maghiarii numesc Honfoglalas, adica cucerirea Transilvaniei. Pana la Tratatul de la Trianon, din 1919, Ungaria a condus si administrat Transilvania, cu ajutorul sasilor si a secuilor. 


Secuii, au fost adusi de coroana maghiara in scop defensiv, si asezati in trecatorile Carpatilor pentru a le apara in fata invaziei tatare, primind anumite drepturi pentru acest lucru. Nu odata s-a intamplat de-a lungul istoriei, ca regalitatea maghiara sa se supere pe secui, iar acestia sa ridice armele impotriva lor. Problema e ca secuii din Romania nu sunt maghiari, ei doar vorbesc limba maghiara, fortati fiind de impreurari sa o invete pentru a supravietui. In Evul Mediu era bine trasata diferenta dintre secui si maghiari, mai ales dupa intrarea in Transilvania a Reformei religioase a lui Luther. Nobilii maghiari trec de la catolicism la protestantism, devenind calvini si unitarieni, in timp ce secuii raman fideli catolicismului. 

Tinutul secuiesc se intindea in perioada Evului Mediu, pe teritoriul celor trei judete de azi: Mures, Harghita si Covasna. Populatia predominant secuiasca, vorbitoare de limba maghiara s-a mentinut constant, si chiar a crescut. 



Imediat dupa asa-zisa Revolutie din 1989, cu puternic iz de lovitura de stat, populatia vorbitoare de limba maghiara, isi vrea drepturile. Au o multime de drepturi, egale cu cele ale sasilor, turcilor, rutenilor. Si asa ar trebui sa fie si sa ramana. Cum ar fi: clase de scoala in sistemul de invatamant preuniversitar, (I-XII) cu predare in limba materna; facultati acreditate, una dintre ele, cea mai importanta poate UMF ( unde au asa: admitere in limba materna; examene in limba materna; locuri speciale pentru cei de la sectia romana; au si ei lucrarile practice si stagiile in limba romana, e drept - acestea find un avantaj pentru ei daca vor sa practice medicina in Romania, ei putand trata, deopotriva atat pacienti romanicat si maghiari, fara probleme. Studentii care nu cunosc limba maghiara se lovesc de o bariera foarte mare, pentru ca se vad nevoiti sa o invete, daca vor sa supravietuiasca in Transilvania. Si tot ei, studentii maghiari, sunt cei care se plang si vor separare, in loc sa stea cuminti in banca lor si sa zica bogda proste ca avem si asta). 

Dupa revolutie, pana recent, un singur partid s-a zbatut si a dat din coate pentru drepturile minoritarilor maghiari: UDMR. Acestia, unii dintre ei, prin actiiunile lor ar putea ajunge sa fie catalogati drept tradatori (ei depun juramant cu mana pe Biblie si jura propasirea statului roman), si de fapt apara interesele altui stat in parlamentul Romaniei, Ungaria. Atata timp cat voi, parlamentari si functionari maghiari, alesi, aveti cetatenie romana, locuiti permanent in Romania, sunteti platiti de statul roman cu salarii care nu sunt de ici de colo, aveti unii dintre voi privilegii: masina de servici, locuinta de servici, telefon de servici, laptop, benzina, si alte cele, fara sa platiti pentru ele, doar pentru simplul fapt ca sunteti acolo unde sunteti, gura mica. Nu va convine regimul, prezentati-va demisiile de onoare si plecati la Budapesta, sa vedem ei cum vor prim.

Ungaria e o tara cu jumatate din teritoriul Romaniei, si cam jumate din populatie, da pe ea o roade si o doare de drepturile maghiarilor din Romania. Nu va speriati ca sunt incalcate drepturile acestora, sunt chiar bine aparate.Traim vremuri grele de criza, de la criza financiara, la o criza moral si de intelectuali, care sa poata sa ne ridice deasupra acestor vremuri tulburi.

Asadar, tuturor parlamentarilor si functionarilor maghiari vedeti-va de lungul nasului si stati in banca voastra. Nu mai puneti paie foc. Haideti ca printr-o buna colaborare intre vecini sa mergem inainte.Haideti, ajutat-i pe parlamentarii romani sa faca Romania sa mearga mai departe, sa descopere drumul spre propasirea intregului neam romanesc, din care faceti parte si voi, nu va formati o bisericuta, ca nu castigati nimic. Aveti doar de pierdut.

Repet la final un comment de-al meu cu privire la aceasta situatie de pe facebook: 
Ma doare sufletul sa vad ca poporul roman, este dezbinat pe etnii din interesele altor tari? Ce-ar fi ca asa cum face Ungaria cu secuii, Germania sa ceara drepturile etniei sase sau svabe (e drept ce au mai ramas din ele in Romania), sau Turcia sa ceara drepturile turcilor/tatarilor din Romania, iar rusii pe cele ale ucrainienilor si rutenilor. Nu mai traim in Evul Mediu, cand statele romanesti, Moldova, Transilvania, Tara Romaneasca, acum formand un stat national unitar (vezi art. 1 din Constitutie), erau inconjurate de 3 mari puteri: Austro-Ungaria, Imperiul Tarist, Imperiul Otoman, si isi faceau de cap. Traim in secolul XXI, al unei Europe Unite, in care deviza e "Unitate in diversitate" nu "Divide et impera."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu