10 feb. 2014

Politica e o curva... asta se stie

Ciao, tuturor cititorilor blogului meu. Astazi am de gand sa tratez mai multe teme care se leaga oarecum una de alta si care afecteaza politica de la noi: traseismul politic al celor din Parlamentul Romaniei, modalitatea de votare si putin despre sistemul electoral al Romaniei. 

Faptul ca esti membru in partidul X, care te propune sa candidezi pentru alegerile parlamentare, reprezentand acel partid, ii promovezi "doctrina" (in Romania, nu stiu daca exista un partid la care sa poti spune ca isi  axeaza ideologia politica pe doctrina) si stai 3 ani jumatate in Parlament, fara nici o initiativa parlamentara, fara sa iei cuvantul macar la o dezbatere parlamentara, si votezi ca o oaie, dupa cum iti dicteaza seful de partid sau seful de grup parlamentar, fara sa ai o opinie, si brusc te trezesti ca imaginea taq a scazut considerabil in cei 3 ani si jumatate. 



Ce sa faci sa revii in interesul oamenilor? Treci in alt partid, motivand ca nu te mai simti bine in partidul care te-a incalzit 3 ani si jumatate cu un salru de parlamentar, salariu care nu e de 1000 de lei. Interesant e insa faptul ca in loc ca el sa iti pierzi locul de parlamentar, mandatul, pentru gestul de a fi fugit dintr-un partid si a te inscrie in altul, tu ramai parlamentar pentru partidul care pana atunci il blamai si scuipai, iar fostii colegi devin acum tinta invectivelor si injuriilor tale. 

Ca la noi, la nimenea! Lor, traseistilor, le convine, ca astfel vine banul in continuare. De ce nu se fac criterii de performanta si pentru parlamentari. Salariul unui parlamentar sa fie luat in considerare in functie de prezenta lui la sedinte, activitatea lui (initiative legislative, luari de cuvant, opinii si dezbateri aduse, voturi pe propuneri) ca intotdeauna cand arata sala aia a Parlamentului, cei mai multi dintre alesii sa ne reprezinte dorm, casca, verifica e-mail, se uita la pornosaguri sau citesc presa, in loc sa fie atenti acolo. 

Un alt punct slab e votarea la mai mlte maini. Cei care  sunt prinsi ca voteaza pentru colegii lor ar trebui exclusi amandoi, si cel ce voteaza, si cel pentru care voteaza si amendati cu salariul pe doua-trei luni, sa ii usture, ca a doua oara sa nu o mai faca. Votul trebuie sa ramana individual pentru ca fiecare e diferit de colegul sau in gandire, are alta constiinta, alt mod de a gandi, deci nu poti sti cum ar vota colegul tau. 

Se apropie cu pasi repezi doua alegeri anul asta. Alegerile pentu Parlamentul European si alegerile prezidentiale. Va spun de pe acum sa nu avem discutii atunci, ca alegerile vor fi suspectate de frauda, din partea unuia sau altuia dintre partide, si va spun si de ce.

1. In primul rand nu se stie exact cati alegatori cu drept de vot sunt in Romania, ceea ce lasa loc la frauda; 
2. Votul nu este obligatoriu, astfel incat neavand exact numarul exact de persoane cu drept de vot, la final nu poti sti cat de mare e frauda. Avand vot obligatoriu elimini doua lucuri: 
a: posibilitatea de frauda - stiind numarul de alegatori ti-e imposibil sa-ti iasa mai multi la numaratoarea buletinelor de vot votate; 
b: nemultumitii  -  de obicei sunt aceia care dorm si nu ies la vot si dup-aia tot ei sunt cei care fac bot, ca nu le convine situatia. N-ai fost la vot NU ai dreptul sa fii nemultumit. Daca ai dormit in ziua votului, dormi in continuare. 
Votul in Romania ar trebui sa fie obligatoriu cel putin 50 de ani, pentru crearea unei constiinte politice puternice si sanatoase in randul cetatenilor. Cel care n-ar merge ar trebui pedepsit si amendat serios. Ar intra si bani la bani bugetul de stat astfel. Ganditi-va astfel, ca au murit oameni nevinovati in Decembire 1989, la Timisoara, pentru ca Ceausescu sa fie rasturnat din scaunul de care tinea cu dintii, si peste tot in tara, la Brasov, Sibiu, Bucuresti, Arad, Iasi, Oradea si nu numai. Cel batut/ranit/ impuscat/ucis putea fi ruda cu oricine dintre noi, in acele zile nebune. Macar in memoria lor sa facem ceva pentru tara asta, daca nu pentru cei care traiesc in ea sau pentru copii nostri. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu