31 mar. 2019

PSD, in lose-lose situation

Buna ziua, tuturor,

stiu ca nu am mai scris de mult, dar acum chiar simt nevoia sa scriu sa imi exprim analiza pe care am facut-o recent. E vorba despre noua situatie creata in cazul d-nei Laura Codruta Kovesi. 

Un lucru e foarte cert: PSD e foarte disperat, pentru ca vede ca LCK are sanse tot mai mari sa ajunga procuror sef al Parchetului European, si incearca prin orice cai sa o impiedice. Dar ei nu isi dau seama, ca orice masuri iau, mai mult isi pun benzina in cap, si se joaca cu focul, langa, ca un imbecil. De ce? pai sa va explic:

1. Fie ca LCK va primi pozitia de procuror sef  al EPPO (sa speram ca va fi numita) sau nu (se poate intampla), ea nu pierde nimic. Din contra, ea castiga. 

Daca castiga, LCK iese de sub juridictia tribunalelor din Romania, primeste imunitate cat timp e procuror european si intra sub jurisdictia Curtii de Justitie a UE. 
Daca pierde lupta pentru procuror sef acum, ea va castiga timp, sa lupte cu toate acuzatiile false aduse, sa le demonteze, una cate una, sa isi ingenincheze toti adversarii si castiga experienta, in lupta anticoruptie, pentru data viitoare cand se va cauta un procuror sef.




2. PSD, in schimb, si-a dat foc la valiza. Prin actiunile intreprinse impotriva LCK, incepand cu demiterea ei (deja sunt pe cale sa piarda procesul intentat de de LCK la CEDO), faptul ca se opune numirii ei la EPPO (care ar putea fi un avantaj pe care ei nu il vad, pentru ei, pentru ca sunt fraieri), pana la recenta plasare sub control judiciar face ca factorii decidenti in procesul de alegere al procurorului sef sa o sustina si mai mult pe LCK, iar PSD sa fie aratat cu degetul, si cat pe ce sa fie exclus din familia partidelor europene din care face parte. 

De ce zic ca e lose-lose situation pentru PSD?
Pai sa vedem. 
Sa zicem ca castiga procurorul francez functia. 

Credeti ca cei de la Parlamentul European, de Consiliul Europei nu stiu unde e cea mai mare fraudare a fondurilor europene? Ei stiu deja de la OLAF ca Dragnea are un dosar cu frauda de 21 mil. Euro. Credeti ca acel dosar a fost instrumentat in mod subiectiv de catre procurori romani, politic, cum zic romanii? Nu. Acel dosar e instrumentat de procurori exprti pe frauda din intreaga Europa. 
Ajunge francezul procuror sef, ala trimite controale peste tot. De ce? Ei bine, pentru ca sunt bani platiti de fiecare cetatean european, de la Joao din Portugalia, la Jose din Spania, la Jacques din Franta, la Gunther din Germania, Pierluigi din Italia, Janos din Ungaria, Petre din Romania. Ei, (OLAF, EPPO) nu-si permit sa lase risipirea si pierderea unui cent platit din banii oricarui cetatean european, prin delapidare. 
Pe procurorul francez nu il vor putea acuza de subiectivism sau razbunare in cercetarea privind fraudarea fondurilor europene. Pentru ca el va fi foarte obiectiv. 

Daca PSD o sustinea pe LCK, scapa de presiunea pusa astfel pe noul drum pe care a ajuns si atentia care a atras-o cazul ei. Ajungea sa zicem procuror sef, si ajungea sa investigheze un caz din Romania. Atunci romanul putea sa zica, ca e defavorizat, ca LCK se razbuna pe el. Asa, cu francezul la sefia EPPO, nu va putea comenta nimic. 

LCK in acest moment se afla sub control judiciar, desi nu a fost condamnata. Intreb si eu, sunt zeci de cazuri, condamnati penal, in prima instanta, nume rasunatoare, care nu au primit aceasta masura, unii desi au avut-o au fugit: Ghita, Mazare, ala din Indonezia, Udrea, Bica, UDMR-ist-ul fugit la Budapesta. Altii condamnati sunt in conducere: Dragnea, Valcov. Ei de ce nu primesc/ sau nu au primit control judiciar?

Din cate am citit, LCK poate parasi Romania, doar cu acordul procurorului de caz. Ei bine, cum LCK e in finala de trei pentru functia de procuror sef, cand va fi chemata sa mearga la Bruxelles, citeste aici. Ea va raspunde ca nu poate parasi tara fara acordul procurorului de caz. Atunci cei de la UE vor trimite o scrisoare procurorului de caz prin care ii vor cere sa o lase sa participe la finalizarea procesului de alegere a procurorului sef al EPPO. Procurorul va trebui sa o lase. Merge in Belgia, in Europa, nu in Costa Rica. 
In momentul cand se va urca in avion d-na LCK, decidentii se vor intruni de urgenta, si se vor intelege. LCK, procuror sef. Cand va ajunge la Bruxelles, LCK va fi anuntata ca este procuror sef al EPPO. Iese automat de sub jurisdictia curtilor de justitie romanesti, primeste imunitate pe durata mandatului de procuror sef si intra sub jurisdictia Curtii de Justitie a UE. 

Atunci sa vedeti durere si chin pe TT. El este presedintele Comisiei JAI a Consiliului Europei, deci el va trebui sa o investeasca in functie. Il vor napadi toate bolile: icter, migrene, atac de cord, diabet pe baza de stres, atac ischemic, AVC, crize cauzate pietre la rinichi, tulburari de vedere. Toate. In aceeasi secunda. 

PSD-ul si-a complicat viata, din momentul in care a crezut ca opunandu-se alegerii d-nei LCK in functia de procuror sef va fi lozul castigator. Din contra, e finalul lor. 

ALEA IACTA EST. Deja sunt pentru PSD.  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu