12 nov. 2012

Putin despre Gigi Be(rbe)cali

Buna dimineata!, tuturor

Azi de dimineata m-am trezit cu un gust amar in gatlej si tarziu mi-am dat seama de la ce este. Aseara m-am pus tarziu sa ma culc, dupa o runda de politichie, pe site-uri. Intr-unul din articole am citit despre Marele Razboinic al Luminii, Gigi Becali, pe care eu il numesc Gigi Berbecali. 


Stim cu totii despre acest Gigi Becali ca se trage dintr-o familie de aromani, care se indeletnicea inainte cu oieritul. Aceasta meserie pe vremea regimului comunist era extrem de banoasa, si acum poate este. Sa ne gandim doar la faptul ca in fiecare an se sarbatoreste Pastele si e nevoie de un miel, apoi banii mai vin si din vanzarea branzeturilor de oaie (cas, urda), sau a laptelui de oaie si a zerului,ultimul dintre aceste produse  folosindu-se cu precadere in alimentatia si cresterea porcilor. 

Deci, avem una bucata individ, identificata sub numele de Gigi Becali. Odata cu caderea regimului comunist, face ce face si se invarte bine, intr-o afacere cu terenuri de la Armata, pe care le ia ieftin si le vinde la suprapret. Imbogatirea lui este una fulminanata, si dintr-o data, dintr-un cioban de Bucuresti, fara maniere, necioplit, cu limbaj si vocabular de stana, imbogatit pana peste poate, se trezeste ca nu are ce sa faca cu banii. si atunci, se apuca sa arunce dintr-o parte in alta, arata, chipurile:
  •  ca este milostiv cu saracii, dar aceasta e mai mult fatarnicie (se faleste ca da 100 de euro cate unei familii pe strada; face un gest care ii interzice accesul la Muntele Athos - oferind bani calugarilor adunati acolo, printr-un legamant de saracie, la meditatie si rugaciune);
  • cumpara echipa de fotbal Steaua Bucuresti, devenind din finantator, patron si omul care taie si spanzura. El de fapt nu se pricepe la fotbal, nici cat negru sub unghie, dar are un vis: Steaua Bucuresti sa fie campioana si sa joace bine. In ultimii ani, echipa a dus-o din ce in ce mai rau, abia daca prindea un loc intre 4-6, atunci era sarbatoare. Schimba fara viziune antrenorii, cate 10 pe an, nelasandu-i pe nici unul dinmtre acestia sa isi implementeze o strategie. La prima infringere, e schimbat. Face orice pentru ca echipa lui sa ia un campionat, care sa stie si e banuit ca plin de blaturi. Da mita o valiza cu 1,7 milioane de dolari. La faza asta, echipa Steaua Bucuresti ar fi trebuit sa fi fost retrograta in al patrulea esantion fotbalistic, banii confiscati, iar patronul condamnat la inchisoare. Asa ceva nu s-a intamplat pentru era vorba de Steaua si era vorba de Gibi Be(rbe)cali
  • face facultate la drept, in speranta ca astfel va fi si el un intelectual. Gresit! Pentru a deveni intelectual, trebuie sa areti ca te cizelezi, devii un om rafinat, renunti al anumite gesticulatii, sa ai un vocabular pe masura, elevat, fin, cu un bagaj imens de cunostiinte care sa te recomande, sa fii un om de cuvant. Atata timp cat manifestarile domnului Becali sunt acelea ale unui cioban, scoborat cu oile (pardon milioanele de euro) in transhumanta prin Bucuresti, etalandu-si si laudandu-se cu luxul lui, niciodata nu va putea preta a fi un intelectual. Totusi, se presupune ca un absolvent de drpt, ar trebui sa detina arta tinerii unui discurs, a oratoriei, la degetul mic, dar la domnul Becali, nu va fi niciodata cazul. Ciobanul tot cioban ramane.
  • isi formeaza un partid, pe care el il intituleaza Partidul Noua Generatie - Crestin Democrat. Poate ca la facultatea de drept a facut putine doctrine politice, dar el a fost, este si va ramane paralel cu acest domeniu, politic. Nu s-a prins nimic de el din doctrinele socialismului, socialism-democratiei, crestin-democratiei, liberalismului. Mai nou a incercat intrarea in USL. A incercat in PSD, dar nu a fost primit, asa ca si-a zis, "hai sa incerc la PNL. E un partid istoric, de renume. Aici e de mine". Si, parvenitul nostru s-a si facut PNL-ist, acum inainte de alegeri, din dorinta de ajunge in parlamentul Romaniei. Stimabilul domn Becali, mai are si calitatea de europarlamentar, de unde s-a sustras mereu de lucrarile Parlamentului European, fiind cel mai mare chiulangiu, alaturi de colegul sau, Vadim Tudor. 


Recent, istoricul Neagu Djuvara, ajuns la o varsta venerabila, il numeste "Becali asta e un primitiv, e un cretin profund. Cum poti sa faci politica cu un om ca asta?". Asa si este. Cum poti sa faci o lege, sa dezbati un proiect de lege, cu un om care nu poate lega doua cuvinte, fara sa se laude pe sine insusi si sa injure, sa jigneasca pe ceilalti. Parca vad, ca la fel ca si in Parlamentul European, si in Parlamentul Romaniei, Gigi va lipsi de la dezbateri, votari. Face toata aceasta mascarada, cu interesul lui pentru Romania, cu un singur scop: sa ajunga sub umbrela imunitatii parlamentare si sa scape de procesele pe care le are deschise. Insa, dupa parerea mea, nici nu ar trebui lasat sa candideze la PNL, deoarece:
  • nu are o vechime in partid, de cel putin 1 an; 
  • n-ar trebui sa fie lasat sa fie eligibil, un individ, ca a sechestrat persoane, a dat mita, si are procese deschise in instanta. 
Dar suntem in Romania, si nimeni nu va reusi sa ii opreasca pe cei cu bani si aroganti, de teapa lui Becali, care se stiu cu musca pe caciula sa se ascunda dupa imunitatea parlamentara, patru ani, sa doarma, sa primeasca bani cu sacul pe degeaba, iar ei sa ne raa in nas, de fiecare data, la fiecare 4 ani, cand isi depun candidaturile.  Unii, nu pot nici sa-si justifice un sfert din avere, dar se dau rotunzi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu