2 oct. 2012

Circul privatizarii OLTCHIM, nimic altceva decat o mascarada

Buna ziua!, stimati cititori de bloguri politice si de pareri pe aceasta tema. S-a incheiat aseara, o noua nebunie ce a cuprins scena, de data aceasta, economica, cu influente in zona politicului a tarii. S-a vrut privatizarea combinatului OLTCHIM de la Ramnicu Valcea. 



Si nu s-a putut realiza altfel decat printr-un circ mediatizat, pe toate canalele de dezbateri stiristice si politice. S-au prezentat la aceasta actiune de privatizare mai multi ofertanti printre care si realizatorul de televiziune si om de afaceri, Dan Diaconescu. 



Statul roman vroia sa vanda pachetul majoritar de actiuni al combinatului OLTCHIM, si a facut acest lucru printr-o licitatie cu plicuri inchise, unde, cel care dadea mai mult era declarat invingator. Insa procedura de depunere a ofertelor a fost pornita cu stangul, procedura fiind, dupa parerea mea total gresita. Statul trebuia:
1. sa anunte in toate mediile economice interne si internationale doleanta de a privatiza combinatul;
2. lansarea caietului de sarcini si anuntarea unui pret de pornire pentru pachetul majoritar al actiunilor lui;
3. sa astepte o perioada de 3 luni pentru anuntarea posibililor ofertanti; 
 4. sa analizeze, timp de doua saptamani ofertele propuse. 

In aceste doua saptamani, reprezentantii statului si ai combinatului trebuiau sa se intrevada cu reprezentatii fiecaruia dintre candidati, si sa analizeze daca persoana respectiva are banii necesari, printr-un extras de cont, care sa fie vazut doar de ochii care erau interesati. Un alt criteriu pentru depunerea candidaturii si ofertei ar fi trebuit sa fi fost ca oricare candidat/ofertant/investitor sa fie cu taxele si impozitele achitate la zi (in cazul asta sa-l fi luat pe dl DD si sa-l fi atentionat: vrei sa investesti la noi? Mai intai trebui sa iti achiti datoria de aproximativ 2.000.000 de euro ca o ai la noi statul roman, din taxe si impozite restante, si apoi mai vorbim despre cumpararea Oltchim) si sa aiba experienta in domeniul respectiv cel putin 5 ani (stiti, dlor cumparatori, nu va putem permite sa va jucati de-a investitorul si sa tineti in mana soarta a 3000 de oameni, sa va jucati cu ei, e-a laba neagra), totusi nu cumperati o fabrica de chibrituri, ci cumparati un combinat chimic, un gigant ce poate impulsiona indutsria in general, si industria chimica in particular, prin investitia ta. Asadar trebuie sa stii cu ce sa mananca afacerea pe care o conduci, protectia mediului, cercetare, produse revoutionare si alte chichite marunte la care nici nu-ti fuge mintea si sa fie un nume cu greutate in domeniul industriei chimce, nu un nimeni. Cine e Dan Diaconescu in industria chimica? Nimeni. Ce combinat chimic conduce, fie si ca patron? Nici unul.

Cand toate verificarile si acreditarile de eligibilitate au fost acordate, urma licitatia si apoi semnarea unui contract beton, nu de 6 pagini cum era asta de aici si apoi statul trebia sa mentioneze ca plata ii se poate face prin virament bancar (ii spuneai numarul de cont, unde in data de X la ora Y trebuie sa fie suma Z, altfel acordul pica, din start, fara nici o alta intrevedere, discutie), pe transe, la date fixe. Nici o banca din lume nu-ti da o suma de zeci de milioane de euro in 3-4 zile.

Parerea mea e ca dan Diaconescu a mizat si pe faptul ca fiind salvatorul OLTCHIM, ii poate da o aura de erou si un bum in campania electorala ce tocmai urmeaza sa se porneasca in alegerile parlamentare si daca totul ar fi mers bine, si in cele prezidentiale. Dar acest esec, si acest a deservit in cele urma atat lui Diaconescu cat si guvernului Ponta. Ambii au pierdut la capitolul imagine, si au dovada ca nu sunt profesionisti. 


Lui Ponta, esecul privatizarii OLTCHIM, se adauga listei lungi de puncte negre: 
  1. dovedirea plagiatului... ar fi trebuit sa-si dea demisia in momentul in care era doar suspect de plagiat, si nu trebuia sa ajunga la tarasenia cu 3-4 comisii, care nici ele nu stiua care e autoritatea in domeniu;
  2. recensamantul si esecul rasunator al acestuia plus scandalul cu privire la validarea/invalidarea acestuia;
  3. scandalul Ponta-Basescu, pe seama reprezentarii Romaniei la  Strasbourg; 
  4. scandalul cu guvernul de cinstiti, din care vreo 2 au trebuit sa plece deja, de cinstiti ce erau; 
  5. privatizarea Oltchim.
Plus, ca daca cineva vrea sa ia o fabrica, trebuie sa ia si sa achite si datoriile pe care le are, devin strict problema lui sa il aduca la zi cu taxe, impozite. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu